U21-landsholdets historie og slutrundedeltagelse

Andrew_hjulsagerog_Kenneth_zohore.JPG

Danmark har deltaget ved 8 EM-slutrunder og hidtil bedste placering er semifinalerne (1992 og 2015).
Danmark har deltaget ved to OL-slutrunder med U21-landsholdet (U23) i 1992 og 2016.

2021
En stærk kvalifikation betød, at Danmark var kvalificeret til en lidt anderledes U21-EM-slutrunde. På grund af et udskudt senior-EM og et presset kampprogram blev slutrunden delt op i to dele - gruppespil og knockout-fasen. Det danske hold leverede et flot gruppespil med tre sejre ud af tre mulige, blandt andet over Frankrig. Dermed skulle Danmark møde Tyskland i kvartfinalen. Det blev en hård og intens kamp, der skulle hele vejen til straffesparkskonkurrence for at finde sin vinder, desværre blev det Tyskland.

2019
Danmark vandt i et tæt opgør med Polen deres kvalifikationsgruppe og kvalificerede sig for tredje gang i træk til EM i Italien og San Marino. Ved lodtrækningen i Bologna kom Danmark igen i gruppe med Tyskland, samt Serbien og Østrig. Det blev til to danske sejre ved slutrunden, men desværre måtte Danmark se sig slået af Tyskland, og de gik derfor ikke videre til semifinalen.

2017
Danmark gik ubesejret gennem kvalifikationsrunden og kvalificerede sig til EM. Ved EM i Polen kom Danmark i gruppe med Italien, Tyskland og Tjekkiet. Efter nederlag til både Italien (2-0) og Tyskland (3-0) betød sejren over Tjekkiet (3-1) ikke noget, og Danmark avancerede ikke til semifinalerne, der bestod af de tre gruppevindere (Italien, England og Spanien) og bedste toer (Tyskland. Tyskland vinder EM med en 1-0 sejr over Spanien.

2016
OL-slutrunden i Brasilien havde for første gang siden 1992 deltagelse af det dansk herrelandshold (U23) Danmark kom i indledende gruppe med Irak, Sydafrika og værterne Brasilien. Efter en uafgjort mod Irak, vandt Danmark 1-0 på et mål af Robertskov og assist af Jacob Bruun Larsen 1-0 over Sydafrika, inden Danmark måtte inkassere et 4-0 nederlag mod de indtil da målløse værter. Resultaterne i gruppen betød dog, at Damark sammen med Brasilien avancerede til kvartfinalen, der desværre også blev endestationen efter en ellers fin indsats mod Nigeria. Danmark tabte 2-0.

2015
Danmark var i pulje med Tjekkiet, Tyskland og Serbien. Danmark vandt over Tjekkiet og Serbien, men tabte til Tyskland. Holdet kvalificerede sig dermed til semifinalen, som stod mod Sverige. Kampen endte 1-4 til svenskerne og Danmark måtte derfor rejse hjem. Alligevel er det den hidtil største præstation for U21-mandskabet, som med semifinalepladsen også kvalificerede sig til OL i Rio i 2016.

2014
Danmark gik ubesejret igennem EM-kvalifikationspuljen og trak Island i de afgørene play-off kampe. Kampene endte 0-0 i Danmark og 1-1 på Island i november. Dermed kvalificerede Danmark sig til EM-slutrunden i Prag i juni 2015 på grund af reglen om udebanemål.

2012
Danmark gik ubesejret igennem EM-kvalifikationspuljen, men tabte de afgørende play off kampe til Spanien

2011
Danmark var vært ved U21 EM-slutrunden i juni 2011. Danmark besejrede Hviderusland, men tabte til Schweiz og Island og sluttede dermed som nummer 4 i gruppe A.
2006 Ved EM-slutrunden i Portugal spiller Danmark uafgjort i de to første kampe mod henholdsvis Italien og Holland, men taber den afgørende kamp mod Ukraine 2-1 og kvalificerer sig dermed ikke til semifinalerne. Holland vinder efterfølgende EM-slutrunden med en finalesejr over Ukraine

2005
U21 vinder gruppe to med seks point ned til nærmeste forfølger i EM-kvalifikationsturneringen. Holdet møder herefter Rusland i to play off-kampe om deltagelse i EM-slutrunden i foråret 2006, og vinder henholdsvis 1-0 i Krasnodar og 3-1 på Brøndby Stadion.

2003
U21-landsholdet sætter blot 5 point til i EM-kvalifikationsturneringens gruppe 2, og endte på andenpladsen efter Norge. Holdet trak Italien til de efterfølgende to EM play off-kampe. Her røg holdet ud på reglen om at udebanemål tæller dobbelt efter 1-1 på hjemmebane og 0-0 på udebane

1992
Med dobbeltsejr i turneringens kvartfinaler på sammenlagt 6-1 over Polen kvalificerede det danske hold sig til både slutrunden i den olympiske turnering og til to semifinalekampe om EM.
I april tabte Danmark begge semifinalekampe til Italien, der senere vandt hele EM-turneringen.

Ved OL i juli måned blev det i Zaragoza til en meget beskeden succes med uafgjort mod Mexico og Ghana samt nederlag til Australien.

1991
Det danske OL-landshold vandt deres kvalifikationsgruppe og gik videre i turneringen.

1990
FIFA og den Internationale Olympiske Komité blev enige om en ny aldersgrænse for OL-spillere. Kun spillere født d. 1. august eller senere var berettigede til at deltage i OL i Barcelona 1992. OL-holdet spillede seks officielle landskampe, og de blev således for første gang alle registreret som U/21-landskampe. I de nye bestemmelser indgik også, at den olympiske kvalifikationsturnering samtidig skulle tælle som EM for U21-landshold 1990-92*.

*Der gælder fortsat, at det ved kvalifikationsturneringer op til OL hvert fjerde år er U21-landsholdet, der får påhæftet den uofficielle betegnelse OL-landshold. Kvalifikationen til OL foregår således, at de fire bedste ved hver EM-slutrunde kvalificerer sig direkte til OL. Dermed er der kun fire europæiske lande, der deltager ved hvert OL. U721-landsholdet påbegynder den næste OL-kvalifikation i efteråret 1998.

1986
Med et knebent nederlag på 0-1 i København samt uafgjort 1-1 i Manchester måtte Danmark se England gå videre til semifinalerne i EM-turneringen.
For første gang nogensinde spillede Danmark en indendørs uofficiel U21-landskamp mod Sverige i Jönköbing på kunststofbane. Det blev til en svensk sejr på 3-2.


1985
U21-landsholdet blev gruppevinder i EM-turneringen og kvalificerede sig dermed til kvartfinalerne.

1978
Ungdomslandskampe bliver for første gang listet med betegnelsen U21 i DBUs årsberetning.
På reglen om udebanemål måtte Danmark se Bulgarien gå videre til semifinalerne i EM-turneringen.


1977
Danmark vandt deres kvalifikationspulje og dermed retten til at gå videre til EM-kvartfinalerne.

1976
UEFA vedtog i juni at nedsætte aldersgrænsen for ungdomslandsholdsspillere fra 23 til 21 år fra og med starten af EM-turneringen i august 1976. Det betød, at Danmark for første gang spillede to såkaldte U21-iagttagelseskampe i august.

1972
Det danske hold mødte Grækenland i to kvartfinaler om EM. Holdet vandt 2-0 hjemme og tabte 0-5 ude. Dermed gik de ikke videre i turneringen.

1971
Nations Cup-turneringen fik status som EM og Danmark kvalificerede sig med sejr over Portugal til turneringens kvartfinaler.

1970
Det danske ungdomslandshold blev tilmeldt den nyoprettede Nations Cup-turnering for ungdomslandshold, hvor modstanderne i princippet var de samme som A-landsholdets.
Ved oprettelsen af Nations Cup blev det samtidig vedtaget, at der må benyttes to spillere indtil 25 år med skæringsdato 1.august. De nordiske lande vedtog at følge UEFA-bestemmelsen.

1956
Den 26. september blev der for første gang i DBUs historie spillet en aftenkamp i elektrisk lys. Det danske ungdomslandshold tabte 0-3 til England.

1945
På sit ekstraordinære bestyrelsesmøde de. 26. maj 1945 gik DBU ind for at spille ungdomslandskamp mod Sverige og Norge. Der blev ikke fastsat nogen aldersgrænse, men det blev vedtaget, at spillere med mere end én A-landskamp ikke måtte anvendes. Den 26. august spillede Danmark sin første ungdomslandskamp mod Norge og vandt 5-1.