Spillerkonflikten og Bornholmske klubber

DEBAT: Landsholdsstjerner og serieklubber hænger sammen.

Mange danske landsholdsstjerner spiller i dag i internationale storklubber som  eksempelvis engelske Tottenham, tyske Wolfsburg, hollandske Ajax Amsterdam.

I virkeligheden repræsenterer de også mindre danske bornholmske klubber som Åkirkeby IF, Viking Fodbold og Nexø Boldklub og mange andre danske klubber, der til dagligt spiller i de lavere divisioner eller serieklubber rundt omkring i hele landet. Det er nemlig nogle af de klubber, hvor de store landsholdsstjerner sparkede til bolden første gang – og dermed grundlagde deres imponerende karrierer.

Sammenhængen mellem små serieklubber over divisionsklubber til storklubber og landshold er en altafgørende del af fodboldens fødekæde og dermed for udviklingen af dansk fodbold: Små og mellemstore klubber bidrager med stor stolthed og fantastisk engagement til at udvikle tusindvis af nye spillere, hvoraf enkelte slår igennem som landsholdsspillere og stjerner i forskellige storklubber.

At gennemføre besparelser på DBU’s såkaldte bredde- og prof-puljer for at undgå besparelser på landsholdene vil derfor svare til at save den gren over, som hele dansk fodbold sidder på. Vi er nødt til at investere i fremtiden, og kritikerne glemmer helt den væsentlige og tætte sammenhæng mellem de første års træning og den store kamp i storklubben – og den direkte linje fra en lille serieklub til landsholdet.

Kritikerne glemmer nemlig den tætte sammenhæng mellem de første års træning og den store kamp i storklubben – og den direkte linje fra en lille serieklub til landsholdet.

DBU bruger penge og ressourcer på at hjælpe klubberne med alt fra uddannelse af trænere og fodboldskoler til IT-systemer og daglig hjælp i projektet ’Lettere & Tættere’, der har fokus på at gøre hverdagen lettere for de danske fodboldklubbers trænere og ledere.

Det er et bevidst og erklæret mål for DBU og Lokalunionerne – heriblandt DBU Bornholm - at lade indtægter fra landsholdet bidrage til at understøtte bredden, klubudviklingen og talentudviklingen i dansk fodbold.

I de små og mellemstore klubber står frivillige ledere og trænere klar, når tusindvis af danske børn skal lære at tackle, heade og spille sammen – udover at opleve fællesskabet på et hold og i en klub. Det er her, at de første oplevelser med fodbold finder sted – og her, at store stjerner som Michael Laudrup og nutidens Christian Eriksen, Pierre Emile Højbjerg og Benjamin Lund får deres første oplevelser med fodbold og dermed sår frøene til det, der kan blomstre som en flot karriere i storklubber og på landsholdet.

Landsholdsspillerne får en god og velfortjent løn i deres klubber – og skal naturligvis honoreres for deres deltagelse på landsholdet. Men indtægterne på landsholdet skal også være med til at udvikle de fodboldmæssige rødder, så vi også i fremtiden har en masse gode talenter på landsholdet. Derfor er det en langsigtet investering i dansk fodhold – og i de danske landshold – når vi i den svære økonomiske situation fortsat investerer i bredde- og prof-puljerne.

Jørgen Lund Jensen 
Formand 
DBU Bornholm

Log ind