240 unge har i foråret fået besked om, at de er blevet udvalgt til uddannelsesforløbet Fremtidens Trænere, som DBU har lanceret i partnerskab med Forenet Kredit.

På forløbet gennemgår de unge UEFA C1 og UEFA C2, og derudover får de som en del af uddannelsesforløbet særlige oplevelser med i bagagen via unikke besøg i både herre- og kvindelandsholdslejren, hvor de møder de to landstrænere Kasper Hjulmand og Lars Søndergaard, som deler ud af deres erfaringer og svarer på spørgsmål omkring det at påtage sig trænergerningen. Desuden tilbydes alle deltagerne netværksarrangementer med andre unge trænere i løbet af det år, som forløbet varer for en årgang.

- Fra undersøgelser ved vi, at et livslangt forhold til frivillighed skabes ved tidlig introduktion, og at fastholdelsen af vores frivillige kræver netværk og socialt forpligtende fællesskab med øvrige frivillige. Det er netop denne viden forløbet ”Fremtidens Trænere” er bygget op omkring, hvilket 240 drenge og piger i alderen 13 til 20 år altså nu får glæde af som de første, fortæller Bent Clausen næstformand i DBU med fokus på breddefodbolden.

Planen er, at de 240 unge i løbet af foråret skal gennemføre UEFA C1-kurset og UEFA C2-kurset til efteråret. En af dem er 19-årige Josefine Ladegourdie fra Årslev på Midtfyn:

- Jeg har altid været meget interesseret i den taktiske del af fodbolden, som jeg synes er meget spændende. Fremtidens Trænere var en oplagt mulighed for mig til at starte på en træneruddannelse, hvor jeg bliver meget klogere på, hvordan jeg i praksis kan føre de taktiske tanker ud i livet gennem de gode pædagogiske redskaber, vi får. Det er rigtig spændende, forklarer Josefine Ladegourdie, der efter sommerferien forhåbentligt skal starte en lang trænerkarriere med at være assistenttræner for Team Odense Q’s U16-hold.

- Jeg synes, at det fungerer godt, at man tager træneruddannelsen sammen med en masse andre unge. Så har man også nogen at sparre med både under forløbet og måske også senere hen. Og så bliver det jo megafedt at få lov til at tale med landstrænerne, og derfor glæder jeg mig meget til besøgene i landsholdslejrene, afslutter Josefine.

 

Cirka en tredjedel af deltagerne på Fremtidens Trænere er piger

Josefine Ladegourdie er langt fra den eneste pige, der er tilmeldt forløbet. Et af målene med projektet Fremtidens Trænere er, at halvdelen af deltagerne skal være piger.  Allerede i projektets første år er en tredjedel af deltagerne piger, og det er gode takter set i forhold til det sædvanlige niveau af uddannede fodboldtrænere, der er piger/kvinder.

- Det er en kendt udfordring, at vi har få uddannede kvindetrænere i sportens verden i Danmark – også indenfor foreningsfodbolden. Og det forsøger vi aktivt at gøre noget ved med Fremtidens Trænere med en ambitiøs målsætning om, at halvdelen af deltagerne skal være kvinder. På de almindelige UEFA C1-trænerkurser, vi afholder, er 18,2 % af deltagerne kvinder, og tallet er nede på 11,9 %, når vi ser på UEFA C2-kurserne. På den baggrund er vi meget tilfredse med, at vi nu har lagt godt fra land med 73 unge, håbefulde og dygtige træneraspiranter på Fremtidens Trænere, som er kvinder, udtaler Bent Clausen.

Målsætningen om flere kvinder på sidelinjen i dansk fodbold er vigtig, da det vil have stor betydning for udviklingen af pige- og kvindefodbolden i Danmark fremover, mener Katrine Søndergaard Pedersen, der er cheftræner i AGF Kvindefodbold.

- Jeg ser det ikke sådan, at kvindelige trænere er bedre for piger og kvinder end mandlige trænere, men jeg mener, det er meget vigtigt at få nogle piger og kvinder i fodbolden, som kan være rollemodeller. Piger, der spiller fodbold, skal kunne se, at man også kan blive træner, hvis det er det, man har lyst til. Og så synes jeg, der er noget med, at hvis man kun rekrutterer trænere fra halvdelen af befolkningen, bare fordi det er sådan, vi altid har gjort, så går vi jo glip af rigtig meget potentiale. Vi skylder de kommende generationer, vore døtre og sønner, at vise, at fodbold er for alle, udtaler den tidligere landsholdsanfører for kvindelandsholdet, der nu er træner for AGF Kvindefodbold.

Katrine Søndergaard Pedersen er selv noget af en foregangskvinde, da hun sammen med Lene Terp og Carrie Kveton er de eneste kvinder i Danmark, der har den højeste træneruddannelse inden for DBU-systemet, som hedder en UEFA Pro-licens.

 

Dygtige trænere er vigtige for det stigende antal af medlemmer

Det går rigtig godt i dansk fodbold for tiden. Landsholdene præsterer fornemt, og medlemmerne vælter ind i klubberne. De seneste medlemstal viste en fremgang på 34.540 fodboldspillere det seneste år, så fodboldens medlemstal nu lyder på hele 344.678 fodboldspillere i Danmark. Uddannelsen af fodboldtrænere er hermed endnu mere relevant, da vi ved, at fastholdelsen af medlemmer kræver kompetente og uddannede trænere. Det er nemlig dem, der i høj grad skaber de gode miljøer, som medlemmerne har lyst til at begå sig i.