TEMA: Træneren har afgørende indflydelse på træningsmiljøet og kulturen

20140503FB K248

PODCAST: Der er mange, der har indflydelse på miljøet og kulturen i en fodboldklub. En af disse nøglepersoner er naturligvis fodboldtræneren. Spillerne lærer, hvad der er vigtigt i klubben, når trænerens retter sin opmærksomhed på særlige forhold i dagligdagen. Det træneren interesserer sig for og spørger ind til signalerer, hvad der er vigtigt, og er dermed til at skabe kulturen.

Kristoffer Henriksen, professor ved Syddansk Universitet, er gæst i denne podcast, hvor vi fokuserer på succesfulde udviklingsmiljøer - især talentudviklingsmiljøer.

Miljøet bidrager mest succesfuldt til individets succes, når der er overensstemmelse mellem de krav spillerens interessenter stiller. Skole, klubtrænere, landstrænere, forældre og andre der er i spillerens nærmiljø skal afstemme deres krav og forventninger for at sikre de bedst mulige rammer for spilleren.

Forståelsen af god talentudvikling har over tid ændret sig fra at fokusere meget på talent-identifikation over fokus på træningsmetoder til i dag, hvor det i højere grad er miljøet, der ifølge Kristoffer Henriksen er i centrum. Dem, der bliver de bedste i verden, er ikke bare dem, der har det største talent, men i højere grad er i et miljø, der fordrer udvikling.

Det er således ifølge Kristoffer Henriksen ikke længere strategien at vælge de bedste tidligt, men derimod at have større fokus på gode udviklingsmiljøer.

De succesfulde talentudviklingsmiljøer – dem der udvikler flest dygtige seniorspillere – er kendetegnet ved en klar struktur og en kultur, der støtter op om klubbens langsigtede målsætninger.

HØR PODCASTEN HER